سدیم چیست و نقش آن در بدن

سدیم-ایران کم اکس

سدیم، یک عنصر فلزی است که در گروه فلزات قلیایی طبقه بندی می شود. این ماده، به شکل فلزی نقره ای رنگ و بسیار نرم در محیط دیده می شود. این عنصر شیمیایی، به عنوان، رایجترین فلز قلیایی و 6 مین عنصر فراوان زمین شناخته شده است، که 2.8% از پوسته را تشکیل داده است. البته دقت داشته باشید که Na، به شدت واکنش پذیر است، از این رو به صورت آزاد در طبیعت یافت نمی شود.

Na، نخستین بار، توسط سر همفری دیوی در سال 1807 به روش الکترولیز هیدروکسید Na ذوب شده (NaOH) کشف شد. Na، به دو شکل اتمی و یونی در طیف ستاره ها یافت می شود. این ماده مهم قلیایی، از موادی مانند نمک معمولی و کلرید سدیم (NaCl) بدست می آید.

خواص و مشخصات ۱۱Na در جدول زیر آورده شده است.

حالت فیزیکی : به صورت فلزی نقره ای ظاهر می شود.دما ذوب : 97.794 درجه سانتیگراد
فرمول مولکولی :  ۱۱Naدما جوش : 882.940 درجه سانتیگراد
ساختار : مکعبی چگالی : ۰.۹۶۸ گرم بر سانتیمتر مکعب
تعداد الکترون : 11CAS No :  7440-23-5
عدد اکسایش : −1, +1آرایش الکترونی : [Ne] 3s1

فهرست مطالب

  1. خواص
  2. ترکیبات سدیم
  3. کاربرد
  4. سخن آخر
  5. سوالات متداول

خواص بیولوژیکی

نمک های سدیم، به ویژه کلرید سدیم، تقریباً در همه جا در مواد بیولوژیکی یافت می شوند. Na مانند پتاسیم یک عنصر ضروری برای زندگی است و این دو عنصر تعادل مشخصی را در ساختار سلول حفظ می کنند. تعادل الکترولیت بین داخل و خارج سلول با “انتقال فعال” یون های پتاسیم به داخل سلول و یون های سدیم به خارج از سلول حفظ می شود. بیشتر اثرات بیولوژیکی نمک های ۱۱Na نتیجه کاتیون (Na+) است که ظاهراً یون مخالف منفی نقش غالبی ندارد.

وجود شوری در خاک اغلب برای رشد گیاه مضر است. یون‌های ۱۱Na جایگزین کلسیم و سایر یون‌ها در مجتمع‌های رسی می‌شوند و خاک رس را به یک توده چسبنده تبدیل می‌کنند. نفوذ آب به شدت کاهش می یابد و پایه خاک به طور قابل توجهی افزایش می یابد.

تحمل ماهی در برابر تغییرات شوری اغلب بسیار قابل توجه است. بسیاری از باکتری ها و دیاتومه های دریایی قادر به تحمل غلظت نمک تا 25 درصد هستند. به نظر می رسد حداقل نیاز به Na برای پستانداران 0.05 درصد از جیره غذایی است که در یک بالغ طبیعی معادل 1 تا 2 گرم نمک در روز است که منجر به میانگین سدیم در بافت های بدن می شود. 0.24 درصد تنوع زیادی از محتوای سدیم در بافت‌های مختلف وجود دارد، خون کامل حاوی تقریباً 0.62 درصد کلرید سدیم است، در حالی که محتوای سدیم پوست کمتر از 0.1 درصد است. بین محتوای نمک و تعادل آب بدن رابطه وجود دارد. مصرف کم نمک باعث از دست دادن آب می شود. مقادیر قابل توجهی سدیم از طریق پوست در اثر تعریق از بین می رود و مقادیر قابل توجهی می تواند از طریق ادرار دفع شود.

تست شعله

رنگ شعله Na و ترکیبات آن، زرد است. فوتون، از انتقال الکترون‌های برانگیخته ۳s سدیم از اوربیتال ۳p به ۳s آزاد می شود. دقت داشته باشید این ماده، تامین کننده، رنگ زرد نور خورشید و ستارگان است.

واکنش با نافلزات

به طور کلی می توان گفت که فلزات قلیایی با گازهای هالوژن وارد واکنش می شوند. با افزایش وزن اتمی هالوژن، درجه واکنش کاهش می یابد. Na، نیز از این موضوع مستثنی نیست. اسیدهای هالوژن مانند اسید هیدروکلریک به شدت با Na واکنش می دهند و هالیدهای سدیم تولید می کنند.

ویژگی های هسته ای

سدیم طبیعی ایزوتوپ پایدار با جرم 23 است. از بین ایزوتوپ های مصنوعی رادیواکتیو، Na-22 (نیمه عمر 2.6 سال، طولانی ترین نیمه عمر ایزوتوپ سدیم) به عنوان ردیاب رادیواکتیو برای Na طبیعی استفاده می شود. Na 24 (نیمه عمر 15 ساعت) به دلیل عمر کوتاهش در استفاده محدود است و با تابش در یک راکتور هسته ای تولید می شود. به دلیل این واکنش، یک راکتور خنک شده با ۱۱Na باید یک حلقه انتقال حرارت دوم داشته باشد تا سدیم رادیواکتیو با محیط تماس پیدا نکند. سایر ایزوتوپ ها نیمه عمر یک دقیقه یا کمتر دارند.

ایزوتوپ

Na23، از میان 20 ایزوتوپ شناخته شده این ترکیب، پایدارتر است. نیمه عمر برخی از ایزوتوپ های این ترکیب عبارتند از :

Na222.6 سال
Na2415 ساعت
سایر ایزوتوپ هانیمه عمری کمتر از یک دقیقه دارند.

ترکیبات سدیم

این عنصر، نقش تجاری فراوانی را در صنعت تولید شیشه، کاغذ، پارچه و صابون ایفا می کند. این ماده، عموما، به شکل یون، به آب و آنیون ها متصل می شود. و به عنوان یک اسید لوئیس سخت شناخته شده است. اصلیترین ترکیبات این فلز شامل موارد زیر می شود.

کاربرد سدیم

مهم ترین و اصلیترین کاربردهای ۱۱Naشامل موارد زیر می شود.

  • تهیه و تولید سیانید سدیم و پراکسید سدیم (در حالت فلزی)
  • به عنوان افزودنی بنزین (در تهیه تترا اتیل سرب)
  • در شوینده های مصنوعی (در تهیه سدیم آلکیل سولفات)
  • به عنوان ماده اولیه در تولید هیدرید سدیم (NaH) و بوروهیدرید سدیم (NaBH4)
  • در صنعت رنگ
  • در عطر سازی (سنتز عطر)
  •  در تصفیه هیدروکربن ها و در پلیمریزاسیون هیدروکربن های اشباع نشده
  • به عنوان ماده خنک کننده در راکتورها استفاده می شود.
  • صنعت متالوژی (به عنوان یک ماده اکسید کننده و به عنوان یک عامل کاهنده برای تهیه کلسیم، زیرکونیوم، تیتانیوم و سایر فلزات انتقالی به کار گرفته می شود.)
  • هیدروکسید این ماده، به عنوان پاک کننده استفاده می شود.
  • به عنوان براق کننده در فلزات به کار گرفته می شود.
  • در صنعت کاغذ سازی – نفت – نساجی

لامپ بخار سدیم

«لامپ بخار سدیم» (Sodium-vapor Lamp)، نوعی از لامپ های تخلیه در گاز است که در آن از ۱۱Na در حالت برانگیخته جهت تولید نور با طول موج 589 نانومتر استفاده شده است.

نقش سدیم در بدن

مهم ترین و اصلیترین، نقش ۱۱Na در بدن به شرح زیر است.

  • افزایش تحمل ما در برابر گرما زدگی
  • به عنوان تنظیم کننده آب و اعصاب در بدن
  • به بهبود انقباض عضلات کمک می کند.
  • در زمان کم یا زیاد بودن آب بدن، از تورم بدن جلوگیری می کند.

سخن آخر

Na، یک فلز قلیایی نرم، سبک وزن و واکنش پذیر است، که به صورت ماده ای سفید رنگ مایل به نقره ای در محیط مشاهده می شود. این ماده، به صورت آزاد در طبیعت دیده نمی شود. Na، سدیم در آب غوطه ور می شود. تجزیه و هیدروژن را آزاد می کند. و در ادامه هیدرواکسید تولید می شود.

سوالات متداول

در این قسمت به پاسخ سوالات شما عزیزان خواهیم پرداخت.

سدیم برای بدن چه می کند؟

۱۱Na یک ماده مغذی ضروری است و در مقادیر نسبتاً کم مورد نیاز بدن است (به شرطی که تعریق قابل توجهی رخ ندهد) تا تعادل مایعات بدن را حفظ کند و عضلات و اعصاب را روان نگه دارد.

آیا سدیم همان نمک است؟

۱۱Na ماده ای است که در مواد غذایی یافت می شود (به ویژه در غذاهای فرآوری شده حاوی مواد نگهدارنده). در حالیکه، نمک ماده ای است که به غذای خود اضافه می کنیم.

 

 

 

 

امتیاز دهید
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x